Water is een complex en toch essentieel element in je gebouw. De technieken die water aanvoeren, afvoeren en opvangen zijn ontzettend belangrijk. En ook delicaat. Want als er hier iets mis in gaat, zijn de gevolgen groot.
Bovendien richten technieken zich steeds meer op het zuinig omgaan met water. De tijd van het klassieke aanvoeren en afvoeren van water is voorbij. In deze blog vatten we enkele minder evidente technieken samen. Zo zitten die ook in je gedachten bij je volgende projecten. Want hoe beter je deze technieken in je gebouw integreert, hoe toekomstbestendiger je project is.
Waterverzachter
Zie je een waterverzachter als een eventuele extra voor je gebouw? Verander dan deze denkwijze richting de waterverzachter als een must voor je gebouw. Want dit biedt tal van voordelen. Met een waterverzachter voorkom je kalkaanslag, bescherm je apparaten, verbeter je de waterkwaliteit en bespaar je op schoonmaakmiddelen.
Wist je dat je op de website van de watermaatschappij vlot te weten komt hoe hard het water in jouw gemeente of stad is? Zo weet je snel welke meerwaarde een systeem om water te verzachten heeft.
Scheiden van regen- en afvalwater
Ook rond het afvoeren van water is al heel wat veranderd. De grootste aanpassing is het scheiden van afvalwater. De redenering is logisch. Regenwater moet zoveel mogelijk lokaal geïnfiltreerd of opgeslagen worden. Afvalwater van huishoudelijk gebruik is vuil en wordt nog steeds naar de riool geleid. Dit betekent dus dat er al van bij de grondwerken een gescheiden systeem moet komen.
Er gelden hieromtrent specifieke verplichtingen afhankelijk van de locatie van jouw project. Een gedetailleerd rioleringsplan en keuring zijn in elk geval aanbevolen voor een correcte aanleg en naleving van de voorschriften.
Lees hier meer over in deze blog.
Opvangen van regenwater
Opvangen van regenwater
Het opvangen van regenwater hoort eigenlijk bij het vorige punt. Omdat er hier nog veel meer over te vertellen valt, lichten we dit nog eens apart toe.
Er bestaan verschillende technieken om regenwater op te vangen en te hergebruiken. Enkele voorbeelden:
- Regenwaterputten: Dit zijn ondergrondse opslagtanks die regenwater verzamelen. Je kan dit water voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals het besproeien van tuinen, het wassen van auto’s en het toilet.
- Groene daken: Groene daken zijn beplante daken die regenwater opvangen en vasthouden. Het water wordt hierdoor vertraagd afgegeven aan het rioolstelsel, zodat dit niet verzadigd raakt bij overvloedige regenval.
- Infiltratiesystemen: Infiltratiesystemen laten regenwater infiltreren in de bodem. Zo vul je de grondwaterstanden aan en ga je uitdroging van de bodem tegen. De wadi is hier een voorbeeld van. Dit is een langwerpige greppel gevuld met grind of andere waterdoorlatende materialen. Regenwater stroomt via een goot of buis naar de wadi, waar het langzaam in de bodem infiltreert. Je ziet dat wadi’s steeds vaker opgenomen worden bij het ontwerp van gebouwen.
Warmte uit douchewater recupereren
De warmte van douchewater opvangen en hergebruiken voor een volgende douchebeurt? Dat kan met een douchewarmtewisselaar. Zit je met een project met meerdere douches in het gebouw? Denk dan zeker na over de voordelen van dit systeem.
Grijs water uit douche of bad recupereren
Bij het punt over gescheiden afvoersystemen, vertelden we dat afvoerwater naar de riool moet. Voor het zogenaamde zwart afvalwater van het toilet blijft dit de regel.
Voor grijs water, afkomstig van douche of bad, bestaan er al technieken die het water opnieuw in circulatie brengen voor hergebruik. Let wel: je kan dit gerecupereerde water enkel gebruiken voor de wasmachine of het toilet. Het is zeker niet drinkbaar.
Weet dat er per toiletbezoek gemiddeld 3 tot 9 liter water wegstroomt en bij een wasbeurt gemiddeld 60 liter. Als je hiervoor gerecupereerd water gebruikt, maakt het dus zeker en vast een groot verschil op je waterverbruik.
Wil je van bij de start zeker alle watertechnieken in je gebouw op punt hebben? Schakel Certuz in. Contacteer ons nu.